D-vitamin

A D-vitamin és a bőr

(0/0)

Nemrégiben a Journal of Clinical Oncology című folyóiratban egy olyan tanulmányt tettek közzé, melynek eredményei sokunkat megdöbbenthetnek. Ebben az írásban igen sok embert megvizsgáltak: 36000, 50 és 79 év közötti amerikai nő egészségügyi adatait vetették mikroszkóp alá és vizsgálták meg igen tüzetesen.

A D-vitamin és a bőr
 

De nem így történt a melanomával diagnosztizáltak számában: akik szedték a vitamint ott mindössze 82 nő betegedett meg, a placebo csoport esetében azonban 94 embert diagnosztizáltak melanomával. Azonban még nagyobb különbséget mutatott azt a vizsgálat, melyben azt nézték, hogy a korábban más típusú bőrrákkal már kezeltek közül milyen arányban bukkan fel a melanoma. Akik szedték a vitamint ott ez a szám 10 volt, míg a placebós csoportnál 24, tehát majdnem kétszer annyi.

A kutatást a Stanford Egyetem végezte, a kutatás vezetője Jean Tang volt. Kihangsúlyozták, hogy a kis számok ugyan semmi bizonyosat nem állíthatnak, de igen valószínű az összefüggés a D-vitamin és a melanoma kialakulása között. A normál adag D-vitamin és kalcium étrend-kiegészítő szedése ésszerűnek és ártalmatlannak látszik az érintett, magasabb melanoma-kockázattal élők körében.
 

Mi a melanoma?

A melanóma vagy melanoma malignum a bőr pigment termelő sejtjeiből (melanocyta) kiinduló rosszindulatú tumor. Kialakulhat már meglévő anyajegyből, különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve (erős UV sugárzás, mechanikai ártalom), de megjelenhet anyajegy mentes bőrfelületen is. Magyarországon az előfordulása növekszik. Elsősorban a középkorúak betegsége, a melanomával diagnosztizáltak átlagéletkora 40-45 év. Klinikailag több formáját különböztetik meg, melyek mind megjelenésben mind a prognózist tekintve eltérnek egymástól. Mivel a kültakarón helyezkedik el, rendszeres önvizsgálattal és bőrgyógyászati szűrésekkel idejekorán felismerhető. Terápiája sebészi. (forrás: wikipedia.hu)

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).