D-vitamin

A D-vitamin és az emlőrák

(0/0)

Tudósok megállapították, hogy a D-vitaminban gazdag étrend és a sok napsugárzás akár 43 százalékkal is képes csökkenteni a nőknél az emlőrák kialakulásának kockázatát. Egy francia kutatócsoport tíz éven keresztül vizsgálta 70.000 nő egészségi állapotát és arra az eredményre jutottak, hogy a D-vitamin és az emlőrák megelőzése összefüggésbe hozható.

A vizsgálatot a franciaországi Járványügyi és Népegészségügyi központ vizsgálta egy évtizeden keresztül. A kutatásban pedig pontosan 67 721 nő vett részt, olyanok, akik már betöltötték a 41. életévüket, de még nem érte el a 72 éves kort. A nők életkörülményeit is számításba vették: feljegyezték táplálkozási szokásaikat és lakhelyük ultraibolya sugárzás szintjét is. A tíz esztendő leteltével ezeknél a nőknél 2871 esetben diagnosztizáltak mellrákot.

A résztvevők különböző forrásokból jutottak D-vitaminhoz: 45%-ban halból, 16%-ban tojásból, 11 %-ban tejtermékekből, 10%-ban olajokból és margarinból és 6%-ban süteményekből jutottak hozzá a kalciferolhoz.

Azoknál a nőknél, akiknek lakhelyükön a legmagasabb ibolyántúli sugárzást mérték, körülbelül 10 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki mellrák, mint azoknál, akik kevésbé napos helyen laktak.

Persze tudjuk, hogy a napozást nem szabad túlzásba vinni a bőrrák kockázata miatt, viszont a napfény nélkülözhetetlen az egészségünkhöz. "Eredményeinkből az látszik, hogy az emlődaganatok szempontjából a napsugárzás védő hatást jelent. A D-vitaminban gazdag táplálkozás önmagában nem bizonyult elégségesnek: csak ezen az úton nem lehet elegendő mennyiséget felvenni a vitaminból" – állítja a kutatás vezetője, Pierre Engel.

Tehát a D-vitamin kétféle forrásból származik: a felvett táplálékból, valamint a napsugárzás hatására alakul ki szervezetünkben. A növényi eredetű táplálékkal bevitt molekula neve D2-vitamin vagy ergoszterol. A másik forma, a D3-vitamin vagy kolekalciferol, amelynek fő forrása a máj, a tejtermékek, a halak, a halolaj és a máj. A D3-vitamin azonban a bőrben is keletkezik napsugárzás hatására.

 

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).