D-vitamin rendelése

A D-vitaminokról

A kalciferol egy gyűjtőnév, mivel több azonos hatású, de kémiailag eltérő vegyületet jelölnek vele. A kutatások legelőször arra jöttek rá, hogy a csukamájolajjal lehet gyógyítani az angolkórt, de később a napsugárral besugárzott táplálékról is ugyanez derült ki.

A D-vitaminokról
 

D1-vitaminnak nevezték el azt a vitamint, mely a napsugárzás hatására keletkezik, mely kalciferolt és lumiszterint tartalmaz. Ennél erősebb hatással rendelkezik az az anyag, mely a D2-vitamin nevet kapta. Felfedeztek még egy anyagot, mely az ultraibolya sugárzás hatására D3-vitaminná alakul, továbbá azt is megállapították, hogy az állati eredetű élelmiszerekben D2- és D3-vitamin található, a növényiekben pedig csupán D1-vitamin.

Ezek a vegyületek mind szteroidszármazékok. Legjelentősebb közülük a D2- és a D3-vitamin. A D3-vitamin a májban és a vesében válik aktív anyaggá, kalcitrollá. Mindhárom anyag elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélből és még a csontokat is erőssé teszi. A D3-vitamint kolekalciferolnak is nevezik, a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Cholecalciferolum néven szerepel. Gyakran nevezik prohormonnak vagy provitaminnak is, mivel ez az anyag a szervezetben válik vitaminná, aktív alakká, melynek neve 1,25-dihidroxi-D3-vitamin.

Ez az anyag felelős a kalcium-, a foszfát- és a citromsav-anyagcseréért. A D3-vitamin a bőrben keletkezik napsugárzás hatására, ebből alakul ki az aktív formája a májban és a vesében, miután hidroxilálódott. Ez az aktív anyag leginkább a kalciumtranszport-fehérje képződését segíti elő a vékonybél nyálkahártyájában, így fokozva a kalcium és a foszfát felszívódását a bélből. A kolekalciferol javítja a kalcium felhasználását és elősegíti a csont felépítését. Közvetlenül hat a csontépítő- és bontó sejtek toborzására, érésére és aktivitására. Hat az izomműködésre és az immunrendszerre is.

Tehát elmondhatjuk, hogy mind a D3-vitamin, mind annak hidroxi-származékai elsődleges hatásukat a vékonybélben, a csontokban, a vesékben és a mellékpajzsmirigyekben fejtik ki.

 

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!