D-vitamin rendelése

D-vitamin a cukorbetegség ellen

Az amerikai Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban olvasható az a cikk, mely arról számol be, hogy a D-vitaminnal hatékonyan csökkenthető a cukorbetegség kockázata.

D-vitamin a cukorbetegség ellen

Kétfajta cukorbetegséget ismerünk: az egyik, az 1-es típusú fiatalkorban jelentkezik, a másikat, a 2-es típusút időskorinak is nevezik. Ez utóbbi kialakulásáért leginkább a helytelen életmód tehető felelőssé: a túlzott cukorfogyasztás, a rohanás, a stressz, a gyorséttermek kínálata stb. Azonban ha a D-vitamint megfelelő mennyiségben visszük be a szervezetünkbe élelmiszer vagy táplálék kiegészítő formájában, akkor nagy eséllyel szállunk szembe a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával szemben.

Ez a vitamin úgy képes csökkenteni a felnőttkori cukorbetegség kockázatát, hogy javítja az inzulint termelő sejtek működését – ezt állapították meg az amerikai kutatók.

A neves endokrinológus, Anastassios Pittas, a bostoni Tufts Egyetem orvosi központjának orvosa és az ő csoportja 92 olyan embert vizsgált meg, akik már a cukorbetegséget megelőző állapotban voltak. A résztvevők különböző készítményeket kaptak: vagy olyat, mely D3-vitamint tartalmazott, vagy olyat, mely kalciumot, vagy olyat, mely mindkettőt, vagy placebót. A vizsgálat négy hónapig tartott, ezalatt folyamatosan vizsgálták az önkénteseknél a diabétesz kockázatát jelző paramétereket, például a vércukorszintet és a béta-sejtek működését egyaránt.

A kutatók végül arra jutottak, hogy a D-vitamin kifejezetten és nagymértékben javította a béta-sejtek funkcióját, azonban a kalcium nem volt hatással e sejtek működésére sem önmagában, sem a vitaminnal kombinálva. Ez az első olyan kutatási eredmény, mely egyértelműen bebizonyította a D-vitamin szükségességét a diabétesz megelőzésében.

 

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!