D-vitamin rendeléseD-vitamin

A D-vitamin és a szem

(0/0)

Amerikai tudósok kiderítették, hogy a D3-vitamin rendszeres szedésével megelőzhető lehet az AMD a 75 évnél fiatalabb nőknél.

A D-vitamin és a szem

A kutatás azt állapította meg, hogy minél magasabb egy emberben a D-vitamin szint, annál alacsonyabb az AMD kialakulásának esélye. Ez pedig egy nagyon komoly szemprobléma, mivel a betegség során éppen a szem hátsó részén található retina közepe károsodik, melynek következménye lehet a részleges vakság is. Ez egy korral összefüggő szembetegség, mely az 50 év felettiek 2%-át érinti, így sok millió betegről számolnak be világszerte.

A mostani kutatásban 1313 nő vett részt és minden egyénnél észrevették, hogy a vér D-vitamin szintje és az AMD rizikója között sok összefüggés van. A kutatás megállapította, hogy a legmagasabb D-vitamin szinttel rendelkező nőknél 59%-kal kisebb eséllyel alakult ki AMD, a legalacsonyabb D-vitamin vérszinttel rendelkező nőkhöz képest.

Azt is vizsgálták, hogy melyik típusú D-vitamin fejti ki ezt a hatást: arra az eredményre jutottak, hogy csak azoknál tapasztalható ez a pozitív hatás, akik orálisan jutottak a D-vitaminhoz és nem napozással. Vagyis a napon töltött idő nem befolyásolja az AMD rizikóját.
 

Mi ez a betegség?

Az AMD egy teljesen fájdalommentes betegség, mely során a retina középső része károsodik, így a centrális látás romlásához vezet. (A centrális látást olvasáskor, íráskor, autóvezetéskor használjuk) Nem érinti a perifériás látást, így csak részleges látásvesztést okozhat. A betegségnek két változata ismert: korai vagy száraz illetve nedves. A nedves típus sokkal veszélyesebb és gyorsabban is alakul ki. Azonban ez ritkább is, mivel az esetek 90%-ban száraz AMD-ről beszélhetünk. A nőknél gyakrabban előforduló betegségről van szó. A dohányzás is növeli e betegségnek a kialakulási esélyeit.

Szemünk világát ma a cukorbetegség és az AMD fenyegeti leginkább, mindkét betegség az esetek nem kis részében megelőzhető, viszonylag egyszerű módszerekkel is.

 

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).