Az angolkór - D-vitamin hiány

Már szóltunk arról, hogy a D-vitamin elsődlegesen a csontok számára szükséges: ettől az anyagtól lesznek ép és erős csontjaink.

Az angolkór - D-vitamin hiány

Az angolkór

Azonban ha nem jutunk elegendő mennyiségű D-vitaminhoz, vagy csak nagyon kevéshez, akkor már csecsemőkorban is különböző csont deformitások alakulhatnak ki. Az egyik ilyen az angolkór, melynek fokozottabb előfordulását a XX. század elején észlelték, főként Angliában. Innen ered a neve. Azt vették észre, hogy a kisgyerekeknél görbe karok, lábak, puha koponyacsont és más deformitások alakultak ki. Később rájöttek arra, hogy emiatt a kevés napfény felelős.

Tulajdonképpen mi is az angolkór? Ez egy kóros D-vitamin hiányos állapot, mely kisgyermekeknél jelentkezik és két dologból következhet. Az első lehet az, hogy a gyermek nem eszik olyan táplálékot, melyben megfelelő mennyiségű D vitamin lenne vagy a D vitamin nem megfelelő felszívódása is lehet a kórkép oka. De ezenkívül máj- és vesebetegségek is kiválthatják az angolkórt, mert a D vitamin aktívvá válásában ez a két szerv játszik fontos szerepet. De léteznek olyan örökletes betegségek illetve egyes epilepszia ellenes gyógyszerek, melyek a D-vitamin hasznosulásának zavarát okozzák.

A napoztatás hiánya miatt kialakuló rachitis magyarázata az, hogy a D-vitamin azon túl, hogy táplálékkal bevihető a szervezetbe, normális esetben a napsugárzás UV-B sugarainak a hatására a bőrünkben is képződik egy ott meglévő természetes anyagból.

Ha a növekedés időszakában D-vitamin hiány lép fel a szervezetben és ez tartósan megmarad, akkor igen komoly következmények léphetnek fel: a szervezet számára nem lesz elegendő mennyiségű ásványi anyag (kalcium, foszfor), ami beépülhetne a csontszövetekbe. A csontok ugyan nőnek és fejlődnek, de éppen az fog hiányozni belőlük, ami szilárdságukét felelős: a kalcium, foszfor nem tud beépülni a csontokba, így azok puhák lesznek. A normál terhelés hatására elgörbülnek, eltörnek, illetve a puha részek kidudorodnak. 

Az angolkór tipikus tünetei

Az angolkórnak rengeteg és többségükben jól felismerhető tünetei vannak. Az angolkóros kisbaba koponyája a tarkó két oldalán ping-pong labdaként benyomható. Az ilyen gyermekeknek a koponyájuk általában kocka alakú, hátul lapos. A csecsemő kutacsa tátongó, sokszor még 2 éves korban is nyitott (normális esetben legkésőbb 18 hónapos korra bezáródik). Ezenkívül a gyermek fokozottan izzadékony, különösen tarkótájékon, ezért a gyermek ezt fokozottan dörzsöli, így haja kihullik ezen a részen.

Az angolkóros gyermek bordaporcai kidudorodnak és az egymás alatti dudorok egy gyöngyfüzérhez hasonló alakot öltenek. A dudorok nemcsak a bordákon, hanem a csuklók és a bokák mentén is megfigyelhetőek.

A karok és a lábak görbék, O vagy X alakúak, ezenfelül az ízületi szalagok is lazábbak, a végtag izmai is gyengék. Mivel a has- és bélizomzat is igen gyenge, ezért e gyermekeknek "pókhasuk" van. A bordákat a nagy hastól éles barázda választja el. A kalcium hiány időnként olyan nagyfokú lehet, hogy az életet veszélyeztető gégegörcs, epilepszia alakulhat ki, illetve a kéz és láb görcsös tartása is megfigyelhető.

A kezelésben nagyon fontos a D-vitamin folyamatos, naponkénti adása az előírt adagban. Időnként többszöri nagy dózisú D-vitamint adnak nagyobb időközökkel, de ezt csak végszükség esetében alkalmazzák. Röntgenfelvételen már 1-2 hetes kezelés után is látszanak a javulás jelei. A teljes javulás sokszor hónapokat vesz igénybe, sajnos néha a folyamat annyira előrehaladott, hogy a súlyos csonteltérések megmaradnak. Természetesen, ha a betegség hátterében egyéb ok áll, például felszívódási zavar, akkor az is kezelendő. 

Megelőzés - D-vitamin fogyasztása

Természetesen könnyen megelőzhető ez a betegség is. Magyarországon minden 2. hetet betöltött csecsemőnek felírható egy D-vitamint tartalmazó csepp, melyet 1 éves kora végéig naponta kell neki adni, mivel mára már az anyatej D-vitamin tartalma igen alacsony lett. Az őszi-téli-tavaszi időszakban a gyermek 3 éves koráig szintén javasolt ennek adása. Koraszülött, kis súlyú csecsemőknek a gyorsabb fejlődés miatt nagyobb D-vitamin szükségletük van, így ők nagyobb adagban kapják.

Ma már a legtöbb csecsemőtápszer is tartalmaz D-vitamint, ennek fogyasztása esetén egyeztetni kell a háziorvossal, hogy nehogy túladagoljuk a vitamint.

A serdülőkor is egy veszélyeztető faktor a rachitis kialakulására a gyorsabb növekedés miatt, így a helyes táplálkozásra és a vitaminok adására is fokozottan oda kell figyelni.

Táplálékok közül a hal májának olaja (csukamájolaj) és a D-vitaminnal dúsított tejek és a margarinok tartalmazzák a legtöbb D-vitamint. Ezen felül persze ne feledkezzünk el a napfény mértékkel alkalmazott jótékony hatásáról sem!

 

D-vitamin termékek

BioCo D3-vitamin Forte4000 IU Megapack 100db

BioCo D3-vitamin Forte 4000 IU Megapack 100db

Alkalmazása javasolt mindazok számára, akik a normális csontozat, fogazat és izomfunkció fenntartását jelentős mennyiségű D3-vitamin fogyasztással szeretnék támogatni.

Ár: 2990 Ft
Megnézem

GAL D3 vitamin 30ml4000NE

GAL D3 vitamin 30ml 4000NE

A GAL D3 vitamin 30ml 4000NE a D3-vitamin BIO- és RSPO- minősítéssel is rendelkező pálma- és kókusz- olajból nyert organikus MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért.

Ár: 2839 Ft
Megnézem

BioCo C + D duo RetardC-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

BioCo C + D duo Retard C-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

A BioCo C+D duo nagy mennyiségben tartalmaz C- és D-vitaminokat, melyek hozzájárulhatnak immunrendszerünk normál működéséhez.

Ár: 2990 Ft
Megnézem

Vitaking D-4000 IUvitamin 90 db

Vitaking D-4000 IU vitamin 90 db

D3-vitaminnal az immunrendszer erősítéséért, a csontok egészségének megőrzéséért és a jó izomműködésért. 

Ár: 2980 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo szerves KALCIUM +D3-vitamin MEGAPACK 90db

BioCo szerves KALCIUM + D3-vitamin MEGAPACK 90db

Kizárólag szerves kalciumból és D3-vitaminból - Színezékmentes, nyeléskönnyítő bevonattal

Ár: 2950 Ft
Megnézem
Újdonság

JutaVit C-vitamin 1000mgC+D DUO Plus 100db

JutaVit C-vitamin 1000mg C+D DUO Plus 100db

C-vitamint, D3-vitamint, szerves cinket, citrus bioflavonoidokat és csipkebogyó kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

Ár: 3640 Ft
Megnézem
Vélemények (1)