A D-vitamin a szervezetünk egészére hatást gyakorol, befolyásolja a gyulladásokat, illetve segít megelőzni a degeneratív vagy krónikus betegségeket. A sejtjeinknek tehát szüksége van a D-vitaminra, az alacsony szintje vagy a hiánya különféle betegségeket idézhet elő.
Vizsgálatok igazolták, hogy a COVID-19-ben szenvedő betegek jelentős részének a szervezetében nem volt megfelelő mennyiségű D-vitamin. A D-vitaminnak tehát fontos szerepe van a gyulladáskeltő citokin-válasz szabályozásában, ami légzési nehézség szindrómát okozhat a COVID-19 betegeknél.
A D-vitamin befolyásolja a szervrendszerünk működését, ezért szervezetünknek szüksége van rá. Bizonyos ételekből is származhat a D-vitamin, de csupán csekély mértékben, illetve napozáskor is termelődik, viszont az őszi és téli időszakban fontos, hogy táplálékkiegészítők segítségével pótoljuk. A bélflóra egészségétől is függ, hogy a szervezetünk milyen mértékben képes az inaktív D-vitamint aktívvá alakítani.
A D-vitamin szinergikusan együttműködik a magnéziummal, ezáltal ha megfelelően van jelen a magnézium a szervezetünkben, akkor a D-vitamin szint is jó lesz. D-vitaminból a napi ajánlott mennyiség 1500-2000 NE, a gyermekek számára pedig a 400 egység az irányadó.
A D-vitamin szinergikusan működik együtt a magnéziummal, tehát ha a magnézium szint megfelelő, akkor a D-vitamin szint is jobbá válik. A D-vitamin pedig hozzájárul ahhoz, hogy a magnézium felszívódjon a belekben. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő magnézium a szervezetünkben, a D-vitamin elraktározódik és inaktív marad, tehát mindenképp érdemes a kettőt együtt szedni.
A megfelelő D-vitamin szint fenntartása fontos a szívelégtelenségben, magas vérnyomásban szenvedőknél, ugyanis csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, valamint a magas vérnyomás kialakulását.
A D-vitamin hiánya akár elhízáshoz is vezethet, a megfelelő szintje pedig súlycsökkenéshez. A túlsúlyban szenvedőknek 2-3-szor több D-vitaminra van szükségük. A D-vitamin hiányban szenvedőknél nagyobb eséllyel alakul ki diabetes vagy inzulinrezisztencia.
A D-vitamin hiány rizikótényezője lehet az emlő-, illetve vastagbéldaganatoknak, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy befolyásolhatja a nyelőcső, petefészek és nyirokrendszeri daganatok kialakulását.
A gyomor és bélrendszer meghatározó eleme a D-hormon, gyakorlatilag a nyálmirigyekben, fogakban, nyelőcső záróizmaiban és a gyomor savtermelő sejtjeiben is jelen vannak a D-receptorok. A D-vitamin a májba és az epébe jutva felel azért, hogy az epesavak oldott állapotban maradjanak, így kisebb eséllyel jelenik meg epekő.
A D-vitamin meglehetősen fontos a nők számára, főleg a menopauza után, hiszen azon kívül, hogy hozzájárul a normál koleszterinszint fenntartásához és a csontok egészségének a megőrzéséhez, még az emlőtumor megjelenésének esélyét is csökkenti.
Az összes vérsejt megérzi a D-vitamin hiányát, a fehérvérsejtek például annyira összezavarodhatnak, hogy tévedésből akár a saját szervezetünk ellen fordulhatnak. Az autoimmun betegségek igazoltan összefüggenek a D-hormonnal, legyen szó reumás ízületi gyulladásról, pikkelysömörről vagy sclerosis multiplexről. A D-vitamin pedig nagyban csökkenti az említett betegségek kialakulásának az esélyét.
D-vitamin hiányában számos bőrbetegség kialakulhat, konkréten bizonyították azt is, hogy kiváló tápanyagként szolgál a pikkelysömör kezelésének ideje alatt.
Elsősorban azoknak a betegeknek alacsony a D-vitamin szintje, akik pajzsmirigy alul működésben szenvednek. Az alacsony D-vitamin szint összefügghet a Graves-Basedow kórral és a pajzsmirigy alul működéssel, tehát az érintetteknek célszerű gondoskodniuk a pótlásról.
Az antistressz hormon szabályozásában szerepet játszik a D3-vitamin, aminek a megfelelő szinten tartása képes csökkenteni a stresszel járó panaszokat, a nyugtalanságot, a szorongást és a depressziót.
Alkalmazása javasolt mindazok számára, akik a normális csontozat, fogazat és izomfunkció fenntartását jelentős mennyiségű D3-vitamin fogyasztással szeretnék támogatni.
A GAL D3 vitamin 30ml 4000NE a D3-vitamin BIO- és RSPO- minősítéssel is rendelkező pálma- és kókusz- olajból nyert organikus MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért.
Minden tabletta 1000 mg C-vitamint, 4000 NE D-vitamint és 50 mg citrus bioflavonoidot tartalmaz! Kiváló minőség, magas hatóanyag tartalom, kitűnő ár/érték arány!