A D-vitamin és a szem

(5/1)

Amerikai tudósok kiderítették, hogy a D3-vitamin rendszeres szedésével megelőzhető lehet az AMD a 75 évnél fiatalabb nőknél.

A D-vitamin és a szem

A kutatás azt állapította meg, hogy minél magasabb egy emberben a D-vitamin szint, annál alacsonyabb az AMD kialakulásának esélye. Ez pedig egy nagyon komoly szemprobléma, mivel a betegség során éppen a szem hátsó részén található retina közepe károsodik, melynek következménye lehet a részleges vakság is. Ez egy korral összefüggő szembetegség, mely az 50 év felettiek 2%-át érinti, így sok millió betegről számolnak be világszerte.

A mostani kutatásban 1313 nő vett részt és minden egyénnél észrevették, hogy a vér D-vitamin szintje és az AMD rizikója között sok összefüggés van. A kutatás megállapította, hogy a legmagasabb D-vitamin szinttel rendelkező nőknél 59%-kal kisebb eséllyel alakult ki AMD, a legalacsonyabb D-vitamin vérszinttel rendelkező nőkhöz képest.

Azt is vizsgálták, hogy melyik típusú D-vitamin fejti ki ezt a hatást: arra az eredményre jutottak, hogy csak azoknál tapasztalható ez a pozitív hatás, akik orálisan jutottak a D-vitaminhoz és nem napozással. Vagyis a napon töltött idő nem befolyásolja az AMD rizikóját. 

AMD - Mi ez a betegség?

Az AMD egy teljesen fájdalommentes betegség, mely során a retina középső része károsodik, így a centrális látás romlásához vezet. (A centrális látást olvasáskor, íráskor, autóvezetéskor használjuk) Nem érinti a perifériás látást, így csak részleges látásvesztést okozhat. A betegségnek két változata ismert: korai vagy száraz illetve nedves. A nedves típus sokkal veszélyesebb és gyorsabban is alakul ki. Azonban ez ritkább is, mivel az esetek 90%-ban száraz AMD-ről beszélhetünk. A nőknél gyakrabban előforduló betegségről van szó. A dohányzás is növeli e betegségnek a kialakulási esélyeit.

Szemünk világát ma a cukorbetegség és az AMD fenyegeti leginkább, mindkét betegség az esetek nem kis részében megelőzhető, viszonylag egyszerű módszerekkel is.

BioCo D3-vitamin Forte4000 IU Megapack 100db

-21% BioCo D3-vitamin Forte 4000 IU Megapack 100db

Alkalmazása javasolt mindazok számára, akik a normális csontozat, fogazat és izomfunkció fenntartását jelentős mennyiségű D3-vitamin fogyasztással szeretnék támogatni.

Ár: 2990 Ft
3790 Ft
Megnézem

GAL D3 vitamin 30ml4000NE

-19% GAL D3 vitamin 30ml 4000NE

Egyre több kutatás és szakember hívja fel a figyelmet a D3-vitamin korábban kevéssé ismert előnyeire és jelentőségére. Többek közt kiderült, milyen fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében is.

Ár: 2839 Ft
3490 Ft
Megnézem

BioCo C + D duo RetardC-vitamin 1000 mg D3-vitamin 2000 NE

AkcióBioCo C + D duo Retard C-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

A BioCo C+D duo nagy mennyiségben tartalmaz C- és D-vitaminokat, melyek hozzájárulhatnak immunrendszerünk normál működéséhez.

3790 Ft 2990 Ft
Megnézem
Újdonság

Biosynex AutotestCovid-19 gyorsteszt 1db

-34% Biosynex Autotest Covid-19 gyorsteszt 1db

Ez az otthoni gyorsteszt meghatározza, hogy a tesztelt személy kapcsolatba került-e a COVID-19-ért felelős vírussal. Érzékenység és specificitás A Biosynex COVID-19 otthoni gyorstesztet klinikai igazolt diagnózissal hasonlít

Ár: 5970 Ft
8990 Ft
Megnézem
Értékelések (1)