A D-vitamin és a szem

Amerikai tudósok kiderítették, hogy a D3-vitamin rendszeres szedésével megelőzhető lehet az AMD a 75 évnél fiatalabb nőknél.

A D-vitamin és a szem

A kutatás azt állapította meg, hogy minél magasabb egy emberben a D-vitamin szint, annál alacsonyabb az AMD kialakulásának esélye. Ez pedig egy nagyon komoly szemprobléma, mivel a betegség során éppen a szem hátsó részén található retina közepe károsodik, melynek következménye lehet a részleges vakság is. Ez egy korral összefüggő szembetegség, mely az 50 év felettiek 2%-át érinti, így sok millió betegről számolnak be világszerte.

A mostani kutatásban 1313 nő vett részt és minden egyénnél észrevették, hogy a vér D-vitamin szintje és az AMD rizikója között sok összefüggés van. A kutatás megállapította, hogy a legmagasabb D-vitamin szinttel rendelkező nőknél 59%-kal kisebb eséllyel alakult ki AMD, a legalacsonyabb D-vitamin vérszinttel rendelkező nőkhöz képest.

Azt is vizsgálták, hogy melyik típusú D-vitamin fejti ki ezt a hatást: arra az eredményre jutottak, hogy csak azoknál tapasztalható ez a pozitív hatás, akik orálisan jutottak a D-vitaminhoz és nem napozással. Vagyis a napon töltött idő nem befolyásolja az AMD rizikóját. 

AMD - Mi ez a betegség?

Az AMD egy teljesen fájdalommentes betegség, mely során a retina középső része károsodik, így a centrális látás romlásához vezet. (A centrális látást olvasáskor, íráskor, autóvezetéskor használjuk) Nem érinti a perifériás látást, így csak részleges látásvesztést okozhat. A betegségnek két változata ismert: korai vagy száraz illetve nedves. A nedves típus sokkal veszélyesebb és gyorsabban is alakul ki. Azonban ez ritkább is, mivel az esetek 90%-ban száraz AMD-ről beszélhetünk. A nőknél gyakrabban előforduló betegségről van szó. A dohányzás is növeli e betegségnek a kialakulási esélyeit.

Szemünk világát ma a cukorbetegség és az AMD fenyegeti leginkább, mindkét betegség az esetek nem kis részében megelőzhető, viszonylag egyszerű módszerekkel is.

D-vitamin termékek

GAL D3 vitamin 30ml4000NE

GAL D3 vitamin 30ml 4000NE

A GAL D3 vitamin 30ml 4000NE a D3-vitamin BIO- és RSPO- minősítéssel is rendelkező pálma- és kókusz- olajból nyert organikus MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért.

Ár: 2839 Ft
Megnézem

Vitaking C-1000 + D-4000NE vitamin tabletta 90db

Vitaking C-1000 + D-4000 NE vitamin tabletta 90db

Minden tabletta 1000 mg C-vitamint, 4000 NE D-vitamint és 50 mg citrus bioflavonoidot tartalmaz! Kiváló minőség, magas hatóanyag tartalom,  kitűnő ár/érték arány!

Ár: 3730 Ft
Megnézem
Vélemények (1)