A D-vitamin és a szem

Amerikai tudósok kiderítették, hogy a D3-vitamin rendszeres szedésével megelőzhető lehet az AMD a 75 évnél fiatalabb nőknél.

A D-vitamin és a szem

A kutatás azt állapította meg, hogy minél magasabb egy emberben a D-vitamin szint, annál alacsonyabb az AMD kialakulásának esélye. Ez pedig egy nagyon komoly szemprobléma, mivel a betegség során éppen a szem hátsó részén található retina közepe károsodik, melynek következménye lehet a részleges vakság is. Ez egy korral összefüggő szembetegség, mely az 50 év felettiek 2%-át érinti, így sok millió betegről számolnak be világszerte.

A mostani kutatásban 1313 nő vett részt és minden egyénnél észrevették, hogy a vér D-vitamin szintje és az AMD rizikója között sok összefüggés van. A kutatás megállapította, hogy a legmagasabb D-vitamin szinttel rendelkező nőknél 59%-kal kisebb eséllyel alakult ki AMD, a legalacsonyabb D-vitamin vérszinttel rendelkező nőkhöz képest.

Azt is vizsgálták, hogy melyik típusú D-vitamin fejti ki ezt a hatást: arra az eredményre jutottak, hogy csak azoknál tapasztalható ez a pozitív hatás, akik orálisan jutottak a D-vitaminhoz és nem napozással. Vagyis a napon töltött idő nem befolyásolja az AMD rizikóját. 

AMD - Mi ez a betegség?

Az AMD egy teljesen fájdalommentes betegség, mely során a retina középső része károsodik, így a centrális látás romlásához vezet. (A centrális látást olvasáskor, íráskor, autóvezetéskor használjuk) Nem érinti a perifériás látást, így csak részleges látásvesztést okozhat. A betegségnek két változata ismert: korai vagy száraz illetve nedves. A nedves típus sokkal veszélyesebb és gyorsabban is alakul ki. Azonban ez ritkább is, mivel az esetek 90%-ban száraz AMD-ről beszélhetünk. A nőknél gyakrabban előforduló betegségről van szó. A dohányzás is növeli e betegségnek a kialakulási esélyeit.

Szemünk világát ma a cukorbetegség és az AMD fenyegeti leginkább, mindkét betegség az esetek nem kis részében megelőzhető, viszonylag egyszerű módszerekkel is.

D-vitamin termékek

BioCo D3-vitamin Forte4000 IU Megapack 100db

BioCo D3-vitamin Forte 4000 IU Megapack 100db

Alkalmazása javasolt mindazok számára, akik a normális csontozat, fogazat és izomfunkció fenntartását jelentős mennyiségű D3-vitamin fogyasztással szeretnék támogatni.

Ár: 2990 Ft
Megnézem

GAL D3 vitamin 30ml4000NE

GAL D3 vitamin 30ml 4000NE

A GAL D3 vitamin 30ml 4000NE a D3-vitamin BIO- és RSPO- minősítéssel is rendelkező pálma- és kókusz- olajból nyert organikus MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért.

Ár: 2839 Ft
Megnézem

BioCo C + D duo RetardC-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

BioCo C + D duo Retard C-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

A BioCo C+D duo nagy mennyiségben tartalmaz C- és D-vitaminokat, melyek hozzájárulhatnak immunrendszerünk normál működéséhez.

Ár: 2990 Ft
Megnézem

Vitaking D-4000 IUvitamin 90 db

Vitaking D-4000 IU vitamin 90 db

D3-vitaminnal az immunrendszer erősítéséért, a csontok egészségének megőrzéséért és a jó izomműködésért. 

Ár: 2980 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo szerves KALCIUM +D3-vitamin MEGAPACK 90db

BioCo szerves KALCIUM + D3-vitamin MEGAPACK 90db

Kizárólag szerves kalciumból és D3-vitaminból - Színezékmentes, nyeléskönnyítő bevonattal

Ár: 2950 Ft
Megnézem
Újdonság

JutaVit C-vitamin 1000mgC+D DUO Plus 100db

JutaVit C-vitamin 1000mg C+D DUO Plus 100db

C-vitamint, D3-vitamint, szerves cinket, citrus bioflavonoidokat és csipkebogyó kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

Ár: 3640 Ft
Megnézem
Vélemények (1)