D-vitamin rendelése

Az UV sugárzás és a D-vitamin

(5/2)

Az UV-sugárzás (vagy ultraibolya, ibolyántúli) a látható fénynél rövidebb, de a röntgensugárnál hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás. Hossza 200-400 nanométer közé esik. A szó a latin eredetű ultra (“túli”) és viola szó összetételéből ered. Az ibolya egyébként a legrövidebb hullámhosszú látható fény.

Az UV sugárzás és a D-vitamin
 

E sugarat 1801-ben Johann Wilhelm Ritter fedezte fel, mikor William Herschel felfedezéséről, az infravörös sugarakról olvasott. Úgy gondolta, hogy a természetben egység és szimmetria uralkodik, így kell lennie párjainak az infravörös sugaraknak. Ritter elhatározta, hogy megismétli Herschel kísérletét, azzal a különbséggel, hogy ő a napfény sötétítő hatásának sebességét fogja mérni a különböző színtartományokban.

Papírcsíkokat ezüst-kloriddal vont be, és ezeket egy elsötétített szobában elhelyezte egymás alatt a falon. A hőmérséklet mérése helyett azt az időt mérte, amíg egy egy csík megfeketedett. Azt találta, hogy a vörös alig sötétítette meg a papírt, míg az ibolya felé haladva a sötétedés sebessége egyre nagyobb volt. Herschel ötletét átvéve egy csíkot az ibolya fölé helyezett, és ez a papír sötétedett el a leggyorsabban, annak ellenére, hogy nem érte látható fény. Valamilyen sugárzásnak azonban érnie kellett a papírt, ami a sötétítő hatást kiváltotta.

UV-sugarak típusai

Az UV-sugarakat három típusba soroljuk: vannak közeliek (UVA, UVB, UVC), távoliak (vákuum UV) és extrém UV is. Annak ellenére, hogy az emberi szem nem látja, bizonyos állatok, rovarok, hüllők, madarak képesek érzékelni. Az UVA sugarak elősegítik a pigmentképződést, ezeknek köszönhető a gyors és azonnali lebarnulás. Az UVB tartomány a D-vitamin képzését segíti elő. Az UVC pedig, mivel az ózonréteg kiszűri, ezért a Föld felszínét nem éri el. A mi szempontunkból az UVB-nek van a legnagyobb haszna. Az UV-sugarak nem mindegyike káros, van, amelyik nagyban hozzájárul a szervezetünk vitaminpótlásához.

Ezenkívül e sugarakat számos területen alkalmazzák még: a csillagászatban, rovarirtásra, tűzérzékelésre, sőt, elektromos szigetelések ellenőrzésére is.

Vélemények (2)

Édes FLóra

2017. Sep 30.
Ami tetszik:nagyon egészséges
Ami nem tetszik:nincsen

Nem szokta elég napfényhez jutni, ezért D-vitamint kell ennem. Nekem jól bevált.Mindenkinek ajánlom.

enyefghj euréka

2017. Sep 30.
Ami tetszik:egészséges
Ami nem tetszik:drága

jó jó jó jó jó jó jó jó jó jó jó jó jó jó jó jó jó jó jó jó jó jó