D-vitamin rendelése

Az UV sugárzás és a D-vitamin

(5/2)

Az UV-sugárzás (vagy ultraibolya, ibolyántúli) a látható fénynél rövidebb, de a röntgensugárnál hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás. Hossza 200-400 nanométer közé esik. A szó a latin eredetű ultra (“túli”) és viola szó összetételéből ered. Az ibolya egyébként a legrövidebb hullámhosszú látható fény.

Az UV sugárzás és a D-vitamin
 

E sugarat 1801-ben Johann Wilhelm Ritter fedezte fel, mikor William Herschel felfedezéséről, az infravörös sugarakról olvasott. Úgy gondolta, hogy a természetben egység és szimmetria uralkodik, így kell lennie párjainak az infravörös sugaraknak. Ritter elhatározta, hogy megismétli Herschel kísérletét, azzal a különbséggel, hogy ő a napfény sötétítő hatásának sebességét fogja mérni a különböző színtartományokban.

Papírcsíkokat ezüst-kloriddal vont be, és ezeket egy elsötétített szobában elhelyezte egymás alatt a falon. A hőmérséklet mérése helyett azt az időt mérte, amíg egy egy csík megfeketedett. Azt találta, hogy a vörös alig sötétítette meg a papírt, míg az ibolya felé haladva a sötétedés sebessége egyre nagyobb volt. Herschel ötletét átvéve egy csíkot az ibolya fölé helyezett, és ez a papír sötétedett el a leggyorsabban, annak ellenére, hogy nem érte látható fény. Valamilyen sugárzásnak azonban érnie kellett a papírt, ami a sötétítő hatást kiváltotta.

UV-sugarak típusai

Az UV-sugarakat három típusba soroljuk: vannak közeliek (UVA, UVB, UVC), távoliak (vákuum UV) és extrém UV is. Annak ellenére, hogy az emberi szem nem látja, bizonyos állatok, rovarok, hüllők, madarak képesek érzékelni. Az UVA sugarak elősegítik a pigmentképződést, ezeknek köszönhető a gyors és azonnali lebarnulás. Az UVB tartomány a D-vitamin képzését segíti elő. Az UVC pedig, mivel az ózonréteg kiszűri, ezért a Föld felszínét nem éri el. A mi szempontunkból az UVB-nek van a legnagyobb haszna. Az UV-sugarak nem mindegyike káros, van, amelyik nagyban hozzájárul a szervezetünk vitaminpótlásához.

Azt tudta, hogy az ablaküveg mögött is le lehet égni? Az ablaküveg csak az UVB-sugarakat szűri ki, viszont az UVA-sugarak simán átjutnak rajta. Szerencsére erre kínálkozik több megoldás is, és sok cég kínál speciális üvegeket, vagy olyan egyedi üvegre uv fóliát, ami már az UV sugárzás 99.5%-át kiszűri.

Ezenkívül e sugarakat számos területen alkalmazzák még: a csillagászatban, rovarirtásra, tűzérzékelésre, sőt, elektromos szigetelések ellenőrzésére is.

Értékelések (2)