Az UV sugárzás és a D-vitamin

Az UV-sugárzás (vagy ultraibolya, ibolyántúli) a látható fénynél rövidebb, de a röntgensugárnál hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás. Hossza 200-400 nanométer közé esik. A szó a latin eredetű ultra (“túli”) és viola szó összetételéből ered. Az ibolya egyébként a legrövidebb hullámhosszú látható fény.

Az UV sugárzás és a D-vitamin
 

E sugarat 1801-ben Johann Wilhelm Ritter fedezte fel, mikor William Herschel felfedezéséről, az infravörös sugarakról olvasott. Úgy gondolta, hogy a természetben egység és szimmetria uralkodik, így kell lennie párjainak az infravörös sugaraknak. Ritter elhatározta, hogy megismétli Herschel kísérletét, azzal a különbséggel, hogy ő a napfény sötétítő hatásának sebességét fogja mérni a különböző színtartományokban.

Papírcsíkokat ezüst-kloriddal vont be, és ezeket egy elsötétített szobában elhelyezte egymás alatt a falon. A hőmérséklet mérése helyett azt az időt mérte, amíg egy egy csík megfeketedett. Azt találta, hogy a vörös alig sötétítette meg a papírt, míg az ibolya felé haladva a sötétedés sebessége egyre nagyobb volt. Herschel ötletét átvéve egy csíkot az ibolya fölé helyezett, és ez a papír sötétedett el a leggyorsabban, annak ellenére, hogy nem érte látható fény. Valamilyen sugárzásnak azonban érnie kellett a papírt, ami a sötétítő hatást kiváltotta.

UV-sugarak típusai

Az UV-sugarakat három típusba soroljuk: vannak közeliek (UVA, UVB, UVC), távoliak (vákuum UV) és extrém UV is. Annak ellenére, hogy az emberi szem nem látja, bizonyos állatok, rovarok, hüllők, madarak képesek érzékelni. Az UVA sugarak elősegítik a pigmentképződést, ezeknek köszönhető a gyors és azonnali lebarnulás. Az UVB tartomány a D-vitamin képzését segíti elő. Az UVC pedig, mivel az ózonréteg kiszűri, ezért a Föld felszínét nem éri el. A mi szempontunkból az UVB-nek van a legnagyobb haszna. Az UV-sugarak nem mindegyike káros, van, amelyik nagyban hozzájárul a szervezetünk vitaminpótlásához.

Azt tudta, hogy az ablaküveg mögött is le lehet égni? Az ablaküveg csak az UVB-sugarakat szűri ki, viszont az UVA-sugarak simán átjutnak rajta. Szerencsére erre kínálkozik több megoldás is, és sok cég kínál speciális üvegeket, vagy olyan egyedi üvegre uv fóliát, ami már az UV sugárzás 99.5%-át kiszűri.

Ezenkívül e sugarakat számos területen alkalmazzák még: a csillagászatban, rovarirtásra, tűzérzékelésre, sőt, elektromos szigetelések ellenőrzésére is.

D-vitamin termékek

BioCo D3-vitamin Forte4000 IU Megapack 100db

BioCo D3-vitamin Forte 4000 IU Megapack 100db

Alkalmazása javasolt mindazok számára, akik a normális csontozat, fogazat és izomfunkció fenntartását jelentős mennyiségű D3-vitamin fogyasztással szeretnék támogatni.

Ár: 2990 Ft
Megnézem

GAL D3 vitamin 30ml4000NE

GAL D3 vitamin 30ml 4000NE

A GAL D3 vitamin 30ml 4000NE a D3-vitamin BIO- és RSPO- minősítéssel is rendelkező pálma- és kókusz- olajból nyert organikus MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért.

Ár: 2839 Ft
Megnézem

BioCo C + D duo RetardC-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

BioCo C + D duo Retard C-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

A BioCo C+D duo nagy mennyiségben tartalmaz C- és D-vitaminokat, melyek hozzájárulhatnak immunrendszerünk normál működéséhez.

Ár: 2990 Ft
Megnézem

Vitaking D-4000 IUvitamin 90 db

Vitaking D-4000 IU vitamin 90 db

D3-vitaminnal az immunrendszer erősítéséért, a csontok egészségének megőrzéséért és a jó izomműködésért. 

Ár: 2980 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo szerves KALCIUM +D3-vitamin MEGAPACK 90db

BioCo szerves KALCIUM + D3-vitamin MEGAPACK 90db

Kizárólag szerves kalciumból és D3-vitaminból - Színezékmentes, nyeléskönnyítő bevonattal

Ár: 2950 Ft
Megnézem
Újdonság

EUROVIT D-VITAMIN 3000NEFORTE TAB. 60DB

EUROVIT D-VITAMIN 3000NE FORTE TAB. 60DB

Tablettánként 3000 NE D-vitaminnal - Segítséget nyújthat a téli napfényhiány okozta D-vitamin hiány kezelésében

Ár: 1770 Ft
Megnézem
Újdonság

JutaVit C-vitamin 1000mgC+D DUO Plus 100db

JutaVit C-vitamin 1000mg C+D DUO Plus 100db

C-vitamint, D3-vitamint, szerves cinket, citrus bioflavonoidokat és csipkebogyó kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

Ár: 3640 Ft
Megnézem
Vélemények (2)